Rörholmsbadets ägare kräver ersättning – kommunen kan ha vetat om läckan
I våras blev Christer Skogsberg ny ägare till Rörholmsbadet i Söderfors. Efter upptäckten om ett stort vattenläckage kräver han nu att kommunen ska göra det de lovat i juni, då kommunen delgivit oriktig försäljningsinformation.

Det var i början på juni som Christer Skogsberg öppnade Rörholmsbadet i Söderfors, som ligger beläget intill Dalälven.
TLN har tidigare skrivit en artikel kring läckaget vid Rörholmsbadet ”Badet riskerar bli en dyr historia för Tierps kommun” som skrevs i slutet av juni.
När Christer Skogsberg skulle sätta igång att fylla bassängerna med vatten insåg han att det tog lång tid för den att fyllas. Poolen som skulle ta ett och ett halvt dygn att fylla, tog istället tre dagar, med ett vattenläckage på 90 000/liter per dygn.
OBETALDA FAKTUROR – KOMMUNEN INTE BETALAT
– Så fort problemet identifierades tog vi kontakt med kommunen, berättar Christer Skogsberg.
Kommunen fick då två förslag, antingen att de får stå för ett driftstöd för merkostnaderna, eller så skulle Christer Skogsberg vara tvungen att stänga igen badet.
– Ett möte hölls i juni, då kommunen medgav att de skulle åtgärda läckan så fort som möjligt, säger Christer Skogsberg.
Tierps kommun skulle då stå för merkostnaderna fram till det att läckaget blivit åtgärdat, vilket gjorde att badet fortsatte i vara drift under sommaren.
VATTENLÄCKAGET SKA REDAS UT
AB Tierpsbyggens vd Roger Kjettselberg bistår nu kommunen med att reda ut ärendet, för att se om och hur det läcker.
– Vi hjälper till med den kompetens vi har, för att reda ut problemet, säger Roger Kjettselberg.
I början av augusti hölls ytterligare ett möte med kommunen, då Christer Skogsberg inte fått betalt gällande driftkostnaderna från kommunen.
CHRISTER SKOGSBERG: ”EXTRAKOSTNADER PÅ OMKRING 900 000 KRONOR”
– Kommunen ville att vi skulle ändra i fakturorna att det var ett skadestånd och inte för vad det egentligen var, säger han.
Vattenläckaget och driften har lett till extrakostnader på upp till 900 000 kronor, varpå kommunen lagt ett motbud på 200 000 kronor.
– Det är extremt tråkigt, vi köpte badet för att det skulle få vara kvar. Riktigt tråkigt för Söderfors som samhälle om camping och bad försvann. Det får folk som turister att komma hit, vilket gynnar företag och skapar fler arbetstillfällen, säger Christer Skogsberg.
Vid köpet av badet ska kommunen ha presenterat en energideklaration, där energiförburkning för uppvärming av poolerna och fastighetsel stått med. Enligt denna skulle den årliga kostnaden landa på 185 000 kronor.
– Den energideklaration som presenterats stämmer inte, säger Christer Skogsberg.
Det framgår även att det ska gå åt 120 kilowattimmar för att värma badet, något Christer Skogsberg tror stämma.
”DET VAR INTE RÄTT ATT SÄLJA BADET”
TLN har även talat med Viktoria Söderling (S), oppositionsråd på Tierps kommun.
– Det är inte vettigt att sälja ett 50 år gammalt bad. Det var inte rätt att sälja badet, säger hon till TLN.
TLN har talat med Thomas Kihlström, samhällsbyggnadschef på kommunen. Vid frågan om kommunen var medvetna om läckaget innan försäljning, har han svarat att han inte vill kommentera någonting kring ärendet till media i dagsläget.
Vi har även försökt nå kommunstyrelsens ordförande Sara Sjödal (C), utan svar.
Redaktionen | redaktionen@tln.se